BC.B

Passacaglia

 

 Ballet Contemporani de Barcelona

L’any 1977, un grup de joves estudiants i alguns professionals de dansa es van agrupar. Va néixer així el Ballet Contemporani de Barcelona Col·lectiu. Van ser pioners en la forma d’estructurar-se i en la manera d’entendre la dansa. L’any 1979 van presentar-se al Palau de la Música i al Teatre Grec. L’èxit d’aquestes actuacions els va obrir les portes de la primera gira per l’Estat espanyol.

El 1980 van travessar les fronteres per primer cop. Van anar a París per presentar-se als prestigiosos concurs de Bagnolet i al de Colònia, d’ambdós van tornar amb guardons. Amb aquesta notable carta de presentació, la companyia va aconseguir atraure l’atenció dels programadors europeus. A partir d’aquest moment, les gires internacionals serien una constant en la vida de la companyia.

El 1983 va marcar un punt d’inflexió. La confiança de les institucions,  el suport de les administracions i un treball perseverant van propiciar que el BC.B es consolidés com a companyia professional. Poc després, van travessar l’Atlàntic per primera vegada i es van presentar a Nova York, Mèxic i Veneçuela. S’iniciava, així, un altre capítol important en la trajectòria del BC.B, el de les gires americanes. Després van estrenar a l’Argen­tina, a Xile, al Perú i a l’Equador. L’any 1987 el BC.B es va proposar de fer un nou salt endavant. Ja no calia demostrar a ningú que es tractava d’una companyia sòlida i professionalitzada, capaç de transitar amb garanties pel món de la dansa contemporània, però persistia la voluntat de posar el llistó cada cop més amunt. Per això, van decidir crear el seu primer espectacle sencer: Perfectament pedra. En la gestació de l’espectacle hi van participar, d’igual a igual, quatre músics del grup Koniec i quatre coreògrafs dels BC.B.

El 1988, Amèlia Boluda va assumir la direcció artística de la companyia. D’altra banda, en aquest període va continuar posant-se de manifest una altra de les característiques més pròpies de la formació al llarg de la seva història, la renovació constant dels seus membres. El BC.B ha sabut mantenir-se com a entitat fixa, però sempre ha tingut les portes obertes per integrar les noves energies dels més joves. Ha servit d’escola i de punt de partida per a diverses generacions de ballarins. La seva obra és patrimoni col·lectiu.

El 1996 s’imposà commemorar els vints anys d’existència del BC.B. Ajustant-se al, que ha estat la seva trajectòria, es va optar per fer una reconstrucció que aplegava, reinterpretant-les, algunes de les millors coreografies. S’estrenà Calidoscopi, una obra en què ballarins del tot nous ballen fragments del que ja s’havia ballat. Aquesta mostra panoràmica del repertori va posar de manifest dues de les principals virtuts de la companyia, la diversitat, i la recuperació del repertori.

La celebració es va complementar amb la inauguració d’Isòbara, una exposició retrospectiva realitzada pel pintor i escenògraf José Menchero que es va presentar al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona el 1997.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s